Ambulanta za osteoporozo in endokrinologijo

Opravlja preglede gostote kosti, kar je pomembno pri oceni stanja osteopenije ali osteoporoze. Osteoporoza je bolezen, za katero sta značilni nizka mineralna gostota kosti in povečana lomljivost.

Pri bolnikih pride do zloma že ob manjših poškodbah. Največkrat gre za zlome zapestja, vretenc, najtežavnejši pa je zlom kolka. Ta za starejšega človeka pomeni mirovanje in odvisnost od pomoči drugih. Namen zdravljenja je preprečiti prvi zlom. Pomembno je zgodnje odkrivanje osteopenije, ki zahteva jemanje vitamina D3 in kalcija ter ustrezno prehrano, ter osteoporoze, ki zahteva tudi jemanje ustreznih zdravil in ustrezno rehabilitacijo.

Preiskava se opravlja pri moških in ženskah, še posebno pri ženskah v klimakteriju.

Kaj je osteoporoza

Osteoporoza je bolezen, pri kateri je tveganje za nastanek zlomov kosti zaradi večje izgube kostnine in krhkosti kosti povečano že pri lažjih obremenitvah in poškodbah. Najpogostejši so zlomi kosti v kolku, zapestju, gležnju ter nadlahtnice in vretenc.

Osteoporoza zaradi zlomov vretenc vodi v deformacijo hrbtenice in značilno grbavost, zaradi pritiska na notranje organe pa prizadene njihovo normalno delovanje.

Spremljanje kostne gostote je ključnega pomena za preprečevanje osteoporoze ter posledic, ki so povezane z njo, na primer zlomi kosti, hospitalizacija, imobilizacija ter izguba samostojnosti pri vsakdanjih opravilih.

Za pravočasno spremljanje stanja kostne gostote je izredno pomembno preventivno DXA-merjenje kostne gostote, ki zmanjševanje kostne gostote zazna že zelo zgodaj.

DXA-merjenje kostne gostote (kostna denzitometrija, dvojna rentgenska absorpciometrija)

Vrhunska tehnologija kostne DXA-denzitometrije Hologic® Exlorer™, ki je na voljo v ambulanti Cardial, omogoča izredno natančne rezultate. Je najsodobnejša ter v svetu velja za zlati standard merjenja kostne gostote in diagnostike osteoporoze.

Tovrstna tehnologija uporablja t. i. tehniko merjenja OnePass®, ki je novost na področju kostne DXA-denzitometrije. S pomočjo te tehnike je merjenje hitrejše in natančnejše, količina sevanja med meritvijo pa minimalna.

Rezultati DXA-merjenja kostne gostote so znani takoj po DXA-merjenju, o njih pa se posvetujete z zdravnico specialistko ter prejmete izvid.

Pred DXA-merjenjem kostne gostote niso potrebne posebne priprave. DXA-merjenje je hitro in popolnoma neboleče. Priporoča se, da pred tem odstranite nakit in kovinske dele oziroma da ne nosite oblačil s temi deli.

V primeru nosečnosti se DXA-merjenja ne izvaja.

Predstavitev DXA-tehnologije merjenja kostne gostote

V ambulanti Cardial razpolagamo z najnovejšo vrhunsko tehnologijo za DXA-denzitometrijo ameriškega proizvajalca Hologic.

Aparatura Hologic Explorer uporablja tehnologijo OnePass, ki meri mineralno kostno gostoto z enim samim prehodom snopa rentgenskih žarkov (fan-beam).

OnePass ima zato štiri bistvene prednosti:

  1. večjo natančnost meritve,
  2. boljšo kakovost slike,
  3. krajši čas merjenja in
  4. manjšo oziroma minimalno količino sevanja.