Kardiološka ambulanta

Kardiološka ambulanta ali ambulanta za bolezni srca skrbi za zdravje srca. Zavedamo se, da je srce ključni organ človeškega telesa, ki potrebuje skrb in pozornost. V ambulanti izvajamo preglede in preiskave, s katerimi naši zdravniki specialisti kardiologi ocenijo zdravstveno stanje srca in vam svetujejo primerno nadaljnje zdravljenje oziroma podajo nasvet ter priporočila o zdravem življenjskem slogu.

V ambulanti specialisti opredelijo naravo bolečine v prsnem košu in postavijo indikacijo za morebitno invazivno diagnostiko, npr. koronarografijo z vstavitvijo opornic – stentov, ali za napotitev na operativni poseg na žilah srca oziroma zaklopkah. Natančno opredelijo tudi motnje ritma in svetujejo glede terapije ali invazivne obravnave. Pri krvnem tlaku opišejo vzrok nastanka in podajo natančna navodila za terapijo.

Specialisti opravljajo naslednje preiskave

Kardiološki pregled z EKG-jem

Specialist se med pregledom s pacientom najprej pogovori o težavah ter povzame družinsko in osebno anamnezo. Naredi temeljit klinični pregled celotnega telesa. Nato napiše izvid, v katerem svetuje terapijo in nadaljnje postopke.

Kardiološki pregled z analizo medicinske dokumentacije in drugim mnenjem

Ultrazvočna preiskava srca – ehokardiografija

Z ultrazvočno preiskavo srca z barvno Dopplerjevo preiskavo določimo in izmerimo velikost srčnih votlin, gibanje in debelino srčnih sten ter ocenimo stanje srčnih zaklopk, prirojene in pridobljene srčne napake, stanje srčne ovojnice, širino aorte in debelino njenih sten. Z uporabo sodobnih Dopplerjevih metod lahko ehokardiografija natančno ugotovi funkcionalno stanje srca.

Obremenitveno testiranje srca s spirometrijo na tekočem traku ali kolesu

Namen preiskave: Obremenitveno testiranje je izjemno pomembna preiskava pri obravnavi bolnikov z boleznijo srca, uporabljamo pa ga tudi za oceno zmogljivosti srčno-žilnega sistema pri preventivnih pregledih pacientov in pri športnikih. Telesna obremenitev je najpogostejši fiziološki stres, ki vpliva predvsem na srčno-žilni sistem. Med telesno obremenitvijo se pojavijo spremembe v delovanju srčno-žilnega sistema, povečata se srčna frekvenca in krčljivost srčne mišice. Posnetek EKG v mirovanju pri bolnikih z obolenjem srčno-žilnega sistema lahko ne pokaže nobenih bolezenskih sprememb, zato je treba izzvati nadzorovano telesno obremenitev, pri kateri lahko pride do sprememb v EKG-ju, ki so pomembne pri odločitvi o nadaljnjih postopkih.

Kaj je obremenitveno testiranje?

Obremenitveno testiranje lahko opravljamo na tekoči preprogi ali kolesu po določenih protokolih. Začetnemu kratkotrajnemu ogrevanju sledi postopno stopenjsko večanje obremenitve. To dosežemo z večanjem hitrosti in naklona tekoče preproge ali obremenitve (upora) kolesa.

Priprava na preiskavo: Priprava ni potrebna. Priporočamo udobno obutev in obleko.

Kaj lahko pričakujete med preiskavo?

Obremenitev traja skupno od 6 do 12 minut, sledi krajše obdobje ohlajanja (navadno do šest minut). Preiskovanca obremenimo do vnaprej določene stopnje, ki je odvisna od spola, starosti, telesne višine in teže. Ves čas obremenitvenega testiranja opazujemo njegovo počutje, snemamo EKG, merimo srčno frekvenco in v kratkih časovnih intervalih tudi krvni tlak.

Celodnevno spremljanje srčnega ritma – holter monitoring

Holter monitoring pomeni celodnevno snemanje EKG-ja. Tako natančno opredelimo motnje srčnega ritma, motnje v prevajanju impulza v srčni mišici in motnje v prekrvavitvi srčne mišice.

Pacientu na prsni koš namestimo snemalnik EKG-ja z elektrodami, ki ga nosi zunaj ambulante. Snemalnik nepretrgano snema EKG, ob težavah pa lahko pacient pritisne na poseben gumb, kar omogoči še dodatno analizo EKG-ja. Pacient v dnevnik vpiše dejavnosti tistega dne z možnimi težavami.

Celodnevno spremljanje krvnega tlaka

Ambulantno 24-urno snemanje krvnega tlaka se uporablja za opredelitev stanja in učinkovitosti zdravljenega krvnega tlaka. Pacient nosi napravo zunaj ambulante. Krvni tlak se podnevi običajno avtomatično meri na pol ure, ponoči pa na eno uro. V enem dnevu se tako lahko izvede okoli 40 meritev, ki se nato analizirajo s posebnim računalniškim programom.


NAROČANJE z napotnico na telefonsko številko 02 512 11 60 v času od 12.00 do 14.00 ure ali preko elektronske pošte: metka.pavlinjek@zdravilisce-radenci.si ali zdravstvo@zdravilisce-radenci.si.