Nevrološka ambulanta

Nevrološka ambulanta ali ambulanta za bolezni živčevja in posledičnega obolenja mišic skrbi za zdravje vašega živčevja in mišic. Najpogostejši simptomi nevroloških bolezni so: glavoboli, bolečine v hrbtenici in mišicah, vrtoglavice, motnje hoje in motorike ter upad umskih sposobnosti.

Najpogostejše nevrološke bolezni v Sloveniji so možgansko žilne, degenerativne (demenca, parkinsonova bolezen), bolečinski sindromi, bolezni, povezane z epilepsijo, in avtoimune nevrološke bolezni. V nevrološki ambulanti izvajamo preglede in preiskave živčevja ter posledičnega obolenja mišic, s katerimi naši zdravniki, ki so specialisti nevrologi, ocenijo stanje ter vam svetujejo primerno nadaljnje zdravljenje.

V nevrološki ambulanti opravljamo naslednje preglede in preiskave:

  • nevrološki pregled,
  • ultrazvok vratnih arterij,
  • transkranialna Dopplerjeva sonografija (TCD).

Ultrazvočna preiskava vratnih arterij z barvno Dopplerjevo sonografijo omogoča neinvazivno slikovno določitev prisotnih aterosklerotičnih sprememb na notranji ovojnici žil (naplastitve maščob in kalcija) s posledično zožitvijo notranjosti žile. Tak proces lahko pomembno vpliva na zmanjšanje prekrvavitve možganov in preostalih struktur glave.

Preiskave vratnih in intrakranialnih arterij so indicirane pri vseh bolnikih, ki so preboleli tranzitorno ishemično atako ali možgansko kap, pri bolnikih z dejavniki tveganja za cerebrovaskularna obolenja, pri bolnikih s sumom na kradež krvi arterije subklavije, pri bolnikih s sumom na centralni vzrok vrtoglavic, pri tistih z degenerativnim obolenjem vratne hrbtenice z vrtoglavico, pri nepojasnjenih glavobolih pa tudi pri bolnikih s sumom na anevrizmo aa. Willisovega kroga in arteriovensko malformacijo.