Tireološka ambulanta

V tireološki ambulanti se opravljajo klinični pregledi ščitnice, ultrazvočna diagnostika, citološka punkcija in laboratorijska opredelitev obolenj ščitnice. Opredelijo se stanje vnetja ščitnice ter povečanje in spremembe strukture. Tireolog poda mnenje o naravi bolezni ter svetuje glede terapij, kontrol in potreb po dodatni laboratorijski ali drugi diagnostiki. Ob določenih spremembah svetuje operativni poseg na ščitnici ali druge ukrepe: terapijo z radioaktivnim jodom in podobno.

V tireološki ambulanti opravljamo naslednje preglede in preiskave:

  • tireološki pregled
  • ultrazvok ščitnice

Klinični pregled pri specialistu za obolenja ščitnice
Na podlagi pregleda, opravljenih ultrazvočnih preiskav in laboratorijskih preiskav ščitnice tireolog poda mnenje o funkcionalnem stanju tega organa ter svetuje glede nadaljnjih diagnostičnih preiskav in po potrebi tudi glede terapije.
Dvodimenzionalna ultrazvočna preiskava ščitnice in mehkih struktur vratu omogoča oceno velikosti ščitnice, notranjih struktur in sprememb na žlezah vratu.

Barvna Dopplerjeva sonografija ščitnice in mehkih struktur vratu neinvazivno opredeli spremembe v prekrvavitvi ščitnice in struktur vratu.