Tireološka ambulanta

V tireološki ambulanti se opravljajo klinični pregledi ščitnice, ultrazvočna diagnostika, citološka punkcija in laboratorijska opredelitev obolenj ščitnice. Opredelijo se stanje vnetja ščitnice ter povečanje in spremembe strukture. Tireolog poda mnenje o naravi bolezni ter svetuje glede terapij, kontrol in potreb po dodatni laboratorijski ali drugi diagnostiki. Ob določenih spremembah svetuje operativni poseg na ščitnici ali druge ukrepe: terapijo z radioaktivnim jodom in podobno.

V tireološki ambulanti opravljamo naslednje preglede in preiskave:

  • tireološki pregled
  • ultrazvok ščitnice
  • ultrazvočno vodeno punkcijo ščitnice s citološko analizo
  • določitev ščitničnih hormonov, protiteles in scintigrafija

Klinični pregled pri specialistu za obolenja ščitnice

Na podlagi pregleda, opravljenih ultrazvočnih preiskav in laboratorijskih preiskav ščitnice tireolog poda mnenje o funkcionalnem stanju tega organa ter svetuje glede nadaljnjih diagnostičnih preiskav in po potrebi tudi glede terapije.

Dvodimenzionalna ultrazvočna preiskava ščitnice in mehkih struktur vratu omogoča oceno velikosti ščitnice, notranjih struktur in sprememb na žlezah vratu.

Ob ultrazvočni kontroli se lahko opravi citološka punkcija struktur v ščitnici, kar je pomembno za določitev, ali je sprememba maligna.

Barvna Dopplerjeva sonografija ščitnice in mehkih struktur vratu neinvazivno opredeli spremembe v prekrvavitvi ščitnice in struktur vratu.

(Analiza krvi se opravi v laboratoriju Adria Lab, scintigrafija ščitnice pa v ustreznih ustanovah zunaj ambulante.)